Hipp, hipp – homo! Bli med å feire Tromsøs kjønns- og seksualitetsmangfold under Arctic Pride 

Publisert av: tromsosv Publisert: 16. november 2023
Oppdatert: 16. november 2023
Lesetid: ca. 2 min

I SSBs livskvalitetsundersøkelse fra 2022 oppgir 48 prosent av ikke-heterofile at de har lav tilfredshet med sin egen psykiske helse, mens 25 prosent av heterofile svarer det samme. Uten trygghet for hvem du er, blir mye vanskelig.

Alle fortjener frihet fra hatkriminalitet, vold, trakassering og diskriminering i arbeids- og boligmarked. Tromsø kan bare bli et virkelig fritt og demokratisk samfunn dersom innbyggernes grunnleggende menneskerettigheter til å få være den de er, og å leve frie, selvstendige liv, er sikret.

Arctic Pride startet på mandag og foregår ut uken. Årets festivalprogram stråler av sitt varierte og engasjerende innhold, fra kunstutstillinger til paneldebatter, fra konserter til foredrag, fra boklanseringer til skeive møteplasser. Et program som gir oss mulighet til å reflektere, lære og feire sammen. Gå gjerne sammen med Tromsø SV i paraden, som starter ved HT kl. 13 på lørdag 18. november.

Arbeidet for kjønns- og seksualitetsmangfold angår oss alle, og fremskrittene de siste tiårene viser at politisk arbeid kan fungere. I Tromsø har for eksempel tiltakene i Tromsø kommunes «Handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold 2017 – 2021» gitt mange kommunalt ansatte verktøyene de ønsker seg for å gi likeverdige offentlige tjenester i skole, barnehage og eldreomsorgen. Opplæring og kompetanseheving virker. Arbeidet for at ingen skal velge å gå inn i skapet igjen når de flytter på sykehjem og arbeidet for at «homo» ikke lengre skal være det mest brukte skjellsordet i norske skolegårder, har mange støttespillere. Ved lansering var planen et nybrottsarbeid, som vant priser langt utenfor Tromsø.

Selv om en revidering av planen er mange år forsinket, kommer det nye arbeidet forhåpentligvis igang snart. I løpet av de neste årene skal det forhåpentligvis skapes en ny plan, og Tromsøsamfunnet skal finne de gode verktøyene som nå skal til. Da håper vi at du vil hjelpe oss med å utvikle politikken