Publisert av: tromsosvPublisert: 18. juni 2024 Oppdatert: 18. juni 2024Lesetid: ca. 4 min
SV berger søskenmoderasjon på tvers av barnehage og SFO, berger økningen av sosialhjelpssatsene med kr 900 000,-, berger satsningen på samisklærere med kr 200 000, berger deler av åpningen på ungdomsklubbene og berger utlånssentralen Turbo.
I likhet med tre av fire kommuner i Norge hadde Tromsø kommune et merforbruk ved årsregnskapet. Tromsø er i en alvorlig økonomisk situasjon. SV og samarbeidspartiene leverer et forslag som balanserer behovet for omstilling med behovet folk har for gode tjenester. Dette er vårt forsøk på å ta vare på de som har minst.
Hele samarbeidspartienes forslag kan løses her:
Inndekning, driftsbudsjett:
Innkjøp av varer, tjenester, reiser o.l. kuttes med 5 millioner kroner. Kuttet legges på sentralt budsjettområde og fordeles på ansvarsramme.
Bevilgninger for kartlegging av skytebaner reduseres fra kroner 300.000 til 150.000 i 2024. Kommunestyret forventer at kartlegging av forurensing i Tromsdalen gjennomføres sommeren 2024, uten videre forsinkelser. Det er avsatt kroner 150.000 og vedtaket skal gjennomføres. Resterende beløp for kartfesting av alle aktive og historiske skytebaner i Tromsø kommune innarbeides i HAP 2025-2028.
Disse innsparingene benyttes på følgende måte:
Nye mønstre: 750 000 kroner
Turbo: 150 000 kroner
Åpningstid ungdomsklubb + Etter skoletid: 550 000 kroner
Søskenmoderasjon: 2 600 000 kroner
Samisklærere: 200 000 kroner
Økning sosialhjelpssatser: 900 000 kroner
SUM: 5 150 000 kroner
Tiltaksbeskrivelse:
Styrke prosjektet Nye mønstre – trygg oppvekst
Beskrivelse av tiltaket: Nye mønstre – trygg oppvekst prøver ut en ny måte å organisere tjenester på. Prosjektet tilbyr familiekoordinatorer til familier som har lav inntekt over tid og som ønsker hjelp knyttet til arbeid, bosituasjon, økonomi eller lignende. Familiekoordinator vil være én kontaktperson inn mot hjelpeapparatet og vil være i tett kontakt med både barn og voksne i familien som deltar i prosjektet. Tett kontakt over tid gir familiekoordinator oversikt over familiens totalsituasjon og sikrer familien rett hjelp til rett tid.
Nye mønstre – trygg oppvekst finnes i flere kommuner, og viser gode resultater. Både lokale og nasjonale aktører peker på tiltak som dette, som gir tett, koordinert, målrettet, fleksibel og langvarig oppfølging av familier.
Tromsø kommune har startet opp et treårig prosjekt med tre ansatte.
Vi foreslår å styrke prosjektet med to stillinger. Halvårseffekt kroner 750 000.
Styrking av Turbo
Hasteutvalget foreslo i sin tiltaksliste en ordning med mentorungdom knyttet til Turbo i forbindelse med mobilt utlånssted. Bevilgningens formål er å iverksette denne ordningen.
Styrke ungdomsklubbene og Etter skoletid
Bevilgningens formål er at tiltaket Etter skoletid i sentrum kan videreføres, samt utvidet åpningstid av ungdomsklubbene.
Søskenmoderasjon
Det foreslåtte kuttet av søskenmoderasjon på tvers av barnehage og SFO gjennomføres ikke.
Samisklærere
Delvis tilbakeføring av rekrutteringstiltak for samisklærere.
Sosialhjelpssatsene
Bevilgningen skal benyttes til å øke sosialhjelpssatsene med 5,2% utover de statlig fastsatte satsene. Økningen vil følgelig være i samsvar med den generelle lønnsutviklingen i 2024, og vil demme opp for økte levekostnader i samfunnet.
Verbalpunkter:
Arbeidet med Rådstua teaterhus skal fortsette, og det skal utlyses anbudsrunde i august. Videre finansiering av nybygget finansieres gjennom HAP 2025-2028.
Kommunestyret ber om en gjennomgang av kommunens bilpark og flåtestyring. Formålet med gjennomgangen er å se på om det er mulig å redusere bilparken og optimalisere bruken av kommunens kjøretøy. Kommunen skal legge til rette for at den ikke-kritiske delen av kommunens bilpark skal kunne inngå i en utleieordning når tjenestene ikke har behov for bilen etter eksempel fra Ålesund og Trondheim kommune.
Kommunedirektøren skal gjennomføre en helhetlig gjennomgang av stab og støttefunksjoner for oppvekst og utdanning, blant annet skal det vurderes om ansvar og oppgaver kan flyttes ned til enhetsledere og sikre mer autonomi for skolelederne, herunder skal det vurderes avvikling av fellestid onsdager etter dialog med partene.
Kommunestyret ber kommunedirektøren til tertial 2 innarbeide ytterligere tiltak med sikte på å redusere merforbruket i avdelingene.
Investeringsprosjekter som har som formål å få bygget omsorgsboliger i helse og omsorg må sikres fremdrift. Kommunestyret ber kommunedirektøren vurdere om det er mulig å forsere disse prosjektene i alle faser.
Det skal tas i bruk KI og automatisering der det er mulig til merkantile oppgaver, herunder for eksempel turnusplanlegging, regnskap, fakturering, postmottak og arkiv.
Det bes om at kommunedirektøren i så stor grad det lar seg gjøre skjermer førstelinja i helse og omsorg.
Fagopplæring: Kommunestyret ber om at det settes i gang et prosjekt med formålet om å gi ufaglærte ansatte i kommunen mulighet til å ta fagbrev dersom de ønsker det.
Envegskjøring for turbusser i Anton Jakobsens Veg i Tromsdalen.
Kommunestyret ønsker at skiltingen endres slik at turbussene må følge samme rute som rutebussene i blant annet Anton Jakobsens Veg i Tromsdalen. Dette må skje innenfor rammene Tromsø kommunen har som skiltmyndighet for kommunal veg, og forslaget må utredes før gjennomføring.
Kommunestyret ber om at det gjøres en detaljert gjennomgang av markagrensa i Tromsø, for å sikre juridisk bindende grenser.
Kommunestyret ber om at kommunedirektøren utarbeider et arealregnskap som skal rapporteres i kommunens årsmelding/regnskap, og ligge til grunn for arealbruken i kommunen.
Kommunestyret ber kommunedirektøren starte et arbeid med sikte på fjerne bruk av vikarbyrå i Tromsø kommune.
Administrasjonen bes om å legge fram en sak der kostnadene for kantinedrift på Rådhuset synliggjøres, hvor man vurderer prisøkning til nivået andre kantiner har.
Investeringsbudsjett:
Prostneset Park: Prosjekteringen fullføres i 2024. Oppstart bygging gjøres 2025. Investeringsposten for 2024 reduseres med 9 millioner kroner.